Impressies

Om u een indruk te geven van de waaier aan prachtige kunstwerken die verspreid over de gemeente Oisterwijk te zien zijn, vindt u hieronder een aantal impressies van de kunstwerken (in wording).

Impressie kunstwerk ‘Liberté ou la mort’ Anton Dona
Vrijheidseik, De Lind Oisterwijk
kunst-en-bomen-anton-dona-impressies-1 kunst-en-bomen-anton-dona-impressies-2
(foto Joris van der Pijll).
Anton Dona heeft een hek geplaatst om de Vrijheidseik op De Lind in Oisterwijk. Hij is van mening dat we enorm zuinig moeten zijn op onze bomen en zeker ook op onze vrijheid. De eik heeft het beide in zich. Vroeger werd er om de eik gedanst. Dus daarom zocht hij naar een vorm van een hek waarbij het lijkt alsof de robuuste stalen spijlen zelf ook dansen.

Impressie Kunstwerk ‘Painting Trees’ Ellen Geerts
Groene Beuk, George Perklaan Oisterwijk
ellen-geerts-kunst-en-bomen-perklaan-2014

Ellen Geerts heeft een kunstwerk gemaakt op de straat voor haar huis aan de George Perklaan in Oisterwijk, letterlijk op de straatstenen. Zij heeft het spel van schaduw en licht, van de linde in haar  tuin, op de straat verwerkt. Als je over de straat kijkt, zie je de takken en blaadjes die spelen met het licht van de zon. Het beweegt en is ieder moment en iedere dag anders.

Impressie Kunstwerk ‘Connection’ Susan Dona
Eikenven Oisterwijk
Connection-Susan-Dona-2014

Kunstwerk ‘Connection’ drijft voor een deel in het Eikenven in Oisterwijk. Een ander deel ligt gegroepeerd rond een moerascypres aan de rand van het Eikenven. Het kunstwerk van Susan Dona verbindt de elementen door de kleurkeuze van onder meer rood en blauw, maar brengt ook de verbinding tot stand tussen het Eikenven en de oever. Het kunstwerk wordt door middel van touwen onder water op zijn plaats gehouden.

Impressie kunstwerk ‘Middelpunt’ Bart Ensing
Esdoorn, Ruijmheuvel, Moergestel
Kunstwerk-Bart-Ensing-Kunst-en-Bomen-Oisterwijk

Bart Ensing heeft een kunstwerk gemaakt van de esdoorn aan de Ruijmheuvel in Moergestel. De boom staat praktisch op het middelpunt van de Benelux. Hij kijkt uit op de wegwijzer waarop Amsterdam, Brussel, Luxemburg en de drie kernen van de gemeente Oisterwijk staan. Het maakt de boom niet uit, hij is vooral het middelpunt van zichzelf. De stam is het middelpunt van de takken, hoe vreemd die ook gegroeid zijn. De projectie van de boom op de grond en de verbindingen tussen de takken en de grond laten u de boom anders beleven.

Impressie kunstwerk ‘Kariatide’ Willie Dona
Kastanjeboom, Gemullenhoekenweg Oisterwijk
proefopstelling-Willie-Dona

Willie Dona heeft een kunstwerk vervaardigd voor de monumentale kastanjeboom bij het Vrijheidsmonument aan de Gemullenhoekenweg in Oisterwijk. Onder de boom heeft vroeger een muur gestaan, waardoor hij gestut werd en erg scheef is gegroeid. Die muur werd later gesloopt en vervangen door twee stalen stutten. Dit gegeven was de inspiratie voor het ontwerp van Willie. Ze heeft stenen vormen gekapt, die doen denken aan tamme kastanjes. Door ze op elkaar te stapelen vormen zij een zuil, een stenen pilaar, ter ondersteuning van de boom. En wat is er mooier dan door je eigen vruchten gedragen te worden?

Impressie beeld ‘Metamorfose’ Silvia Wientjes
Berk Waterhoefweg 5 Oisterwijk
kunst-en-bomen-impressie-01
De vorm van een vlinderpop is uitgangspunt geweest voor bet beeld ‘Metamorfose’ van Silvia Berk. Opvallend en stilletjes hangt deze aan een tak van de berk nabij de Waterhoefweg 5 in Oisterwijk en vindt hij beschutting bij de boom.

Op het eerste gezicht straalt hij een en al rust en stabiliteit uit, maar onzichtbaar voor het oog vindt een complete verandering van een rups naar een vlinder plaats. Net als de pop, is ook de buitenste laag van de berk voortdurend bezig zich te vernieuwen.

Impressie Kunstwerk Joke van Egten
Beuken begraafplaats Moergestel
kunst-en-bomen-impressie-02

Met haar kunstwerk op de begraafplaats in Moergestel wil kunstenares Joke van Egten uitbeelden wie de personen zijn die daar begraven liggen. Basis hiervoor zijn de 11 beuken op de begraafplaats die in carre geschaard staan. De bomen hebben elk een uitdrukking of houding.

Om elk van de bomen heeft ze een gekleurde rouwband geplaatst met een afbeelding van een man die soms wel en soms niet reageert op de kleurvlakken achter hem. Soms staat hij stil, en soms neemt hij een andere houding aan. Centrale vraag bij haar kunstwerk is dus eigenlijk: wat voor kleur ben jij?

Impressie kunstwerk Adrian Salomé
Vlier Pastoorpaadje Moergestel
kunst-en-bomen-Adrian-Salome-impressies-1
Adrian Salomé heeft 3 viltdoeken ophangen aan de vlier bij het Pastoorpaadje in Moergestel. Hij wil hiermee het levenspad (lente-zomer-herfst-winter) symbolisch weergeven. Dit doet hij door verschillende kleuren te gebruiken op de doeken: witten, lentekleuren, volle kleuren, herfstkleuren en grijs/zwart/naturellen. Elk doek hangt aan de takken van de vlier tot aan de grond.

Kunstwerk Els van de Ven
Dode boom tegenover Boshuis Venkraai in Oisterwijk.
kunst-en-bomen-els-van-de-ven-impressies

De dode boom tegenover Boshuis Venkraai in Oisterwijk is hol. Kunstenares Els van de Ven heeft een takkenconstructie van gele wilg gemaakt en een aantal bollen van gele en groene wilgentakken en rode cornustakken om de holle boom te vullen. Op deze manier het lijkt of de boom weer gaat leven.

1 reactie op “Impressies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *