Initiatiefnemers

werkgroep-bomenkunst-oisterwijk-moergestel

Achter het evenement Kunst en Bomen gaan vertegenwoordigers van een tiental verschillende maatschappelijke en culturele organisaties uit de gemeente Oisterwijk schuil. Zij hebben een werkgroep opgericht, die zorgdraagt voor de organisatie van het kunstproject.

De werkgroep bestaat uit initiatiefnemers Paul Spapens, Carel Brands, Ellen Geerts, Anton Dona, Kees Ketelaars, Harm Horlings, Frans Kapteijns, Adry Hoeven, Pierre Lombarts, Gert Kwekkeboom, Dré van Hal, Hennie van Schooten, Peter Ketelaars, Frank van den Oetelaar, Jos de Punder, Ingrid de Witte, Floor Claessen en Ellen van Iersel. Voor uitgebreide informatie over alle leden van de werkgroep zie onderstaand.

Carel Brands
carel-brands-oisterwijk
Carel Brands (1947, Breda) is binnen de Oisterwijkse samenleving een duizendpoot. Zijn opleiding is facility management. Tot oktober 2005, toen hij stopte met werken, is hij werkzaam geweest als manager dienstverlening. Zijn maatschappelijke functies zijn zowel gericht op het binnenland als op het buitenland. Binnen de plaatselijke gemeenschap is hij onder meer voorzitter van het 4 Mei Comité Oisterwijk, voorzitter van de Stichting Oisterwijk wereldwijd, penningmeester van de Stichting Moergestel Fietsdorp en penningmeester van de Stichting Vrienden van de Vrolijkheid. Op het internationale vlak was hij onder meer de oprichter van het Oost Europa Centrum in Tilburg en bestuurslid van de stichting Otradnoye (Rusland). In 2008 mocht hij de onderscheiding van de Europese Unie (Golden Star award) namens Q-cities in ontvangst nemen. Carel Brands is voorzitter van de stichting Reik Elkaar De Hand, hij doet bij deze stichting vrijwilligerswerk voor een aantal wees- en bejaardenhuizen in Oekraïne.

Anton Dona
anton-dona-oisterwijk
Onderwijsmens in hart en nieren, van onderwijzer tot rector, van huishoudschool tot tweetalig vwo, van Rwanda tot Nederland, op zoek naar het leren dat er toe doet. Geen ‘leren voor later’, maar leren voor nu op basis van verwondering, samenwerking en enthousiasme. Leren is niet alleen goed en nuttig maar vooral ook leuk en uitdagend.
Beeldhouwer in steen en in sneeuw, als een hobby in de afgelopen jaren en nu serieus op zoek naar vakmanschap en schoonheid. Steeds opnieuw raak ik gefascineerd door abstracte vormen met een innerlijke spanning. Meestal zijn het ogenschijnlijk eenvoudige vormen. Maar juist de eenvoud is voor mij boeiend genoeg.
Initiator en manager van educatieve kunstprojecten voor scholieren van basisschool en voortgezet onderwijs. Kunst is, juist voor hen, de moeite waard.

Ellen Geerts
ellen_geerts_oisterwijk
Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg
Ellen woont en werkt als beeldend kunstenaar in Oisterwijk en exposeert met regelmaat  haar schilderijen en tekeningen in galeries  en musea in binnen en buitenland.  Ze was International Artist in Residence aan de Academie voor Kunst en Design in Bournemouth & Poole ( UK) en eveneens gastdocent aan de Academie in Tilburg. Ellen was  tot voor kort als centrumcoördinator verbonden aan Stichting De Vrolijkheid  en organiseerde  projecten t.b.v. vluchtelingen in het asielzoekerscentrum in Oisterwijk.  Daarbij lag  de nadruk op het leggen van  verbindingen  met de Oisterwijkse samenleving. Naast haar beroepspraktijk, begeleidt Ellen  amateurkunstenaars bij de Tilburgse Kunstkring,, ontwerpt ze hoeden en  werkt ze als Reizend Bespreker voor de Kunstbalie.
www.ellengeerts.nl

Dré van Hal
dre-van-hal-heukelom
Dré van Hal (Boxtel 1949) woonachtig te Heukelom. Als vrijwilliger actief als voorzitter van de buurtraad Heukelom, secretaris van vereniging Groen Boer en Doen, penningmeester van stichting  Duuraanheidsvallei i.o., penningmeester van coöperatie Zorg voor Elkaar-Oisterwijk,  mede initiatiefnemer Beursplein Oisterwijk  en lid van het B-team Oisterwijk. Gehuwd met maria van Esch en heben 3 gehuwde kinderen en kleinkinderen.

Adry Hoeven
adry-hoeven-moergestel
Tuincoach, ontwerper en adviseur bij Tuincoaching- en adviesbureau Chôwa.
Bedenker en begeleider van de Border 800 voet aangelegd in het Lindepark bij gelegenheid van de viering 800 jaar stadsrechten Oisterwijk.
Coach van het project “De Tuinen van Oisterwijk”. Hierbij krijgen burgers de mogelijkheid om samen hun openbaar groen in te richten.
Enkele bronzen sculpturen van zijn hand zijn het Mariabeeld (dagkapel Moergestel), “de aar” (Korenschuur Moergestel), Aad Struijs persprijs.

Harm Horlings
harm-horlings-oisterwijk
Harm Horlings, geboren in Wedde (gr.) in 1950 en sinds 1986 woonachtig in Oisterwijk. Passie voor bomen, waarbij ik bomen zie als de bron van heel veel goeds om ons heen. Directielid van M. van den Oever Boomkwekerijen in Haaren. Actief in veel, meest vakgebonden, activiteiten, vooral m.b.t. duurzaamheid en MVO beleid. Op zich is elke boom al een kunststuk, in het kader van dit project worden ze in het zonnetje gezet.

Ellen van Iersel

ellen-van-iersel-moergestel

Ellen van Iersel werkt sinds haar afstuderen aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (1996) in de toeristisch-recreatieve sector. Zij is vanaf die tijd in allerlei rollen betrokken geweest bij de ontwikkeling van de sector. Dit varieerde van uitvoerende tot beleidsmatige en adviesfuncties. Ze trad vaak op als intermediair tussen overheden en het toeristisch-recreatief bedrijfsleven. Het verbinden van partijen en het begeleiden van ondernemers bij de uitvoering van initiatieven gaat haar dan ook goed af.
Brabant is altijd een belangrijk onderdeel van haar werkgebied geweest en ook Oisterwijk is bekend terrein voor haar.

Frans Kapteijns
frans-kapteijns-oisterwijk
Frans Kapteijns is in zijn dagelijkse leven PR boswachter bij Natuurmonumenten. In die hoedanigheid werkt hij veel met sociale media. Frans Kapteijns: ‘In mijn vrije tijd ben ik contactpersoon van het B-team (Biodiversiteitteam) in Oisterwijk, docent bij de IVN Groencursus, docent bij de IVN Natuurgidsencursus, redacteur tv-natuurprogramma Lokale Omroep Oisterwijk en redacteur Stuifmail (natuurrubriek op de radio) bij Omroep Brabant. Aan dit project “Bomen en Kunst” neem ik deel, omdat ik dit een heel mooi project vind, en helemaal past bij Oisterwijk 800 +. Hopelijk komen er meer van dergelijke projecten, die de samenhang van de 3 kernen bevorderen.’

Kees Ketelaars
 kees-ketelaars-moergestel
Opleiding: Havo, Vakschool voor edelsmeden, Academie voor Beeldende Vorming, Tilburg. 13 jaar bestuurslid “Het Voorportaal”, expositieruimte voor afgestudeerden kunstacademies. Initiatiefnemer en bestuurslid Kunstroute Oisterwijk.
Mede eigenaar: Atelier Kees Ketelaars.

Peter Ketelaars
peter-ketelaars
Peter Ketelaars (Tilburg 1958), woonachtig te Oisterwijk. Sinds 1980 werkzaam in het basisonderwijs op diverse Tilburgse scholen en vanaf 2010 directeur basisschool de Kikkenduut in Oisterwijk. De Kikkenduut is een Cultuur Voorloperschool die deel uitmaakt van Stchting Opmaat.

Gert Kwekkeboom
gert-kwekkeboom
Gert Kwekkeboom (29 jaar) is een jonge en experimentele architect. Naast concrete ontwerp- en bouwopdrachten doet hij eigen onderzoeken en vrije studies. Themas die hem op dit moment bezig houden zijn: natuur & mens, vakmanschap, transformatie van het bestaande en ontwikkelingen zonder overheden. Gert is mede-oprichter van The Cloud Collective, een multidisciplinair atelier voor architectuur, experiment en onderzoek.

Frank van den Oetelaar
frank-van-den-oetelaar-kunst-bomen-oisterwijk
Frank van den Oetelaar is een OisterLiker in hart en nieren. In het dagelijks leven is hij als zelfstandig ondernemer aan de slag in de advisering en begeleiding van onderwijs naar ‘Leren in de 21e eeuw’. Daarnaast werkt hij, samen met collega’s van de stichting Oisterwijk Leeft, aan de promotie van de dorpskernen Oisterwijk, Moergestel en Heukelom via het digitale platform http://www.inoisterwijk.nl. In het verleden heeft hij bijgedragen aan digitale projecten als QR-codes, websites en social media in het kader van Oisterwijk 800 en andere lokale initiatieven. Aan het project Kunst en Bomen draagt Frank van den Oetelaar een digitaal steentje bij omdat het het mooie van Oisterwijk in natuur en cultuur bijeen brengt.

Jos de Punder
jos-de-punder
Jos de Punder is ondernemer in de recreatiebranche en initiatiefnemer van Recreatie Company. Deze organisatie ontplooit en exploiteert projecten binnen de toeristisch/recreatieve sector, zoals Vakantiepark De Reebok in Oisterwijk. Vanuit zijn brede achtergrond in marketing, management en recreatie, maar ook door de vele studiereizen is hij expert in het creëren van plannen en structuren.

Hennie van Schooten
henny-van-schooten-moergestel
Hennie van Schooten is oprichter (1998) van de Stichting WieKentKunst Moergestel en vanaf dat moment ook voorzitter. In die hoedanigheid was ze mede-initiatiefnemer tot de drie reuzen voor Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. Ze is voorzitter van de vrijwilligersprijs van Moergestel. In de gemeente Oisterwijk is ze nauw betrokken bij de plaatselijke zorgcoöperatie. Hennie van Schooten is gespecialiseerd in het stimuleren van ‘van onderop-activiteiten’.  Ze is directeur van Familiezorg, een vernieuwend zorgconcept.

Paul Spapens
paul-spapens-moergestel
Paul Spapens woont in Moergestel. Hij is voorzitter van de stichting die het Kunst en Bomen-project organiseert. Sinds 1977 is hij schrijvend journalist. Als cultuuronderzoeker publiceerde hij tientallen boeken over immaterieel erfgoed. Hij is oprichter van verschillende culturele organisaties en betrokken bij uiteenlopende culturele projecten in binnen- en buitenland. Hij heeft meerdere bestuursfuncties. In zijn denken en doen staat samenwerken centraal.

Ingrid de Witte – van de Langerijt
Ingrid VVV
De in 1969 in Oisterwijk geboren Ingrid de Witte-Van de Langerijt is sinds 2012 coördinator bij VVV Oisterwijk. Als geboren en getogen Oisterwijkse zegt ze zeer begaan te zijn met al het prachtige dat Oisterwijk, Moergestel en Heukelom te bieden hebben. Daarom draagt ze deze kwaliteiten graag uit naar bezoekers die nog kennis moeten maken met de Gemeente Oisterwijk. Hiervoor maakt ze vaak gebruik van het door de jaren heen opgebouwde netwerk, vooral in de zeven jaar dat ze voor het weekblad Nieuwsklok (voorheen Kerkklokje) heeft gedaan. Over Kunst en Bomen 2014 zegt ze: “Ik vind dit zo’n  bijzonder mooi en vernieuwend initiatief dat ik daar graag aan mee wil werken, samen met de werkgroep toerisme. Op deze manier willen we de bezoekers van Kunst en Bomen 2014 in contact brengen met alle mogelijkheden die de gemeente Oisterwijk op recreatief en toeristisch vlak rijk is.”