Deelnemers aan Kunst en Bomen smeden samen een boom

Nicolas Müller Jabusch helpt een van de kunstenaars met het smeden van een blaadje.(Foto: Anton Dona)

Nicolas Müller Jabusch helpt een van de kunstenaars met het smeden van een blaadje.(Foto: Anton Dona)

Bijdrage kunstsmid Nicolas Müller Jabusch aan kunstevenement
Op zaterdag 27 september vond in de smederij van de Oisterwijkse kunst- en siersmid Nicolas Müller Jabusch een eerste workshop plaats in het kader van Kunst en Bomen 2014. Op initiatief van de kunstsmid smeden deelnemers aan de kunstmanifestatie ieder een blad van een smeedijzeren boom. “Elk blaadje is als het ware de handtekening van de kunstenaar”, verduidelijkt Anton Dona de opzet van het project.

Anton Dona begeleidt het project van Nicolas Müller Jabusch namens de werkgroep die Kunst en Bomen 2014 heeft georganiseerd. Voor deelname aan het project waren alle ruim 100 kunstenaars en de leden van de werkgroep uitgenodigd. In totaal doet een dertigtal mensen gedurende drie workshops aan het smeden van een blad mee.

Anton Dona over zijn ervaringen tijdens de eerste workshop op 27 september: “Alle blaadjes aan de boom maken een nieuw geheel. In het begin vond men het een kale boom, maar op het einde werd duidelijk dat de blaadjes er samen een nieuw kunstwerk van maken. Iedereen kan straks zijn/haar blaadje ook herkennen. Je eigen werk, inzet en energie is steeds te zien, blijft zichtbaar.”

Als de boom klaar is, wil Nicolas Müller Jabusch hem mede namens de kunstenaars en de leden van de werkgroep schenken aan de inwoners van de gemeente Oisterwijk. “Over 100 jaar zal men nog spreken over Kunst & Bomen en de smeedijzeren boom waarin de kunstenaars elkaar gevonden hebben”, aldus Anton Dona over de culturele waarde van de smeedijzeren boom.

Nicolas Müller Jabusch wilde ‘iets’ doen in het kader van Kunst en Bomen 2014. Hij is smid en dat is ook zijn taal. Zo kwam hij op het idee van een door hem gesmede boom waaraan de kunstenaar allemaal iets toe zouden voegen: een blad. De deelnemers zouden bovendien iets ervaren van zijn ambacht. Opdrachtgevers uit heel Nederland en heel Europa vinden hun weg naar de siersmederij in Oisterwijk. De deelnemers aan de eerste workshop vonden het smeden van een blad fascinerend en moeilijk. “Alleen al met een hamer er flink op losslaan is een hele opgave”, aldus Anton Dona.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *